اختلال اضطراب
اختلال اضطراب فراگیر یا GAD
افراد مبتلا به این نوع اختلال در اکثر روزها برای مسائل روزمرهای، مانند بهداشت فردی، روابط اجتماعی، محیط کار و شرایط کاری، اضطراب و نگرانی شدیدی دارند.
علائم این اختلال عبارتاند از:
- ازدست دادن انرژی، به سرعت خسته شدن، احساس خستگی مفرط و احساس پایانیافتن همه چیز؛
- ناتوانی در کنترل نگرانی و اضطراب؛
- مشکل در تمرکز و احساس تهی شدن ذهن؛
- تحریکپذیری سریع و انقباض عضلات؛
- اختلالات خواب مانند سخت به خواب رفتن یا بیدارشدن در نیمهشب.
عمدتا ریشه مشکلات اضطرابی به راحتی مشخص نمی شود . بسیاری مواقع شخص دچار اضطراب می شود و این می تواند برای چندین روز یا چندین هفته تداوم داشته باشد و یا اینکه اضطراب می تواند به شکل حمله رخ دهد که به آن اختلال هراس (panic) می گویند که بصورت حمله اضطراب به شکلی است که فرد احساس میکند در شرف مرگ قرار دارد.
اما به طور کلی زمانی که در مورد اضطراب صحبت میکنیم مقصود ما همان اختلال اضطراب gad می باشد. درمان این اختلال عمدتا کوتاه مدت بوده و از 5 تا 10 جلسه معمولا مشکلات فرد بطور عمده ای کاهش پیدا می کند.
بهرین درمان ها برای اختلالات اضطرابی شامل رواندرمانیست که شامل درمانهای شناختی رفتاری ، هیپنوتراپی و طرحواره درمانی که بصورت ریشه ای تری به این اختلال میپردازد. درمورد اختلال اضطراب دارو درمانی نیز در کنار رواندرمانی مفید بوده و از انواع داروهای AntiAnxiety بر اساس انتخاب درمانگر و شرایط بیمار بهره گرفته می شود.
اختلالات اضطرابی چنانچه درمان نشوند اثرات جسمی و روانی جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. علارقم اینکه درمان اضطراب نسبتا کوتاه مدت و کم هزینه است عدم درمان آن برای فرد مضطرب بسیار پرهزینه و غیر قابل جبران خواهد بود.
اضطراب با بدن من چه می کند؟
انسان در طول تکامل خویش آموخته است که در هنگام مواجهه با آسیب و خطر واکنش سریع نشان داده و خود را از مهلکه برهاند انسان گذشته هنگامی که در بیشه درحال قدم زدن بود ممکن بود با خطراتی مواجه شود همچون حمله حیوانات به او یا احشام و یا خانواده اش ، پس بدن انسان اینطور تکامل یافت که در مواجهه با خطر آلارم نجات بخش او به صدا درآید که ما امروزه از آن با نام سیستم سمپاتیک یاد می کنیم.سیستم سمپاتیک در کسری از ثانیه تغییراتی خارق العاده ای را در بدن رقم می زند. تعریق را زیاد میکند ،ضربان قلب را بالا می برد تا خون اکسیژن بیشتری را به مغز و سایر اندامها برساند ،تنفس سریعتر شده تا اکسیژن بیشتری به ریه ها وارد شود، خب ظاهرا همه اینجا برای ما نقش نجات بخش زا خواهد داشت و همینطور هم هست ، اما آیا این فعال شدن سیستم آدرنال برای بدن هزینه ای ندارد ؟ پاسخ این است که در کوتاه مدت خیر اما در بلند مدت هزینه گزافی را برای فرد مضطرب ایجاد خواهد کرد . چطور؟ پاسخ این است که این دستگاه سمپاتیک اینطور طراحی شده که برای لحظاتی فعال شود و جان ارگانیزم را نجات بخشد اما آیا با سبک زندگی انسان مدرن با این دستگاه نجات بخش همخوانی دارد؟ عمدتا خیر مثلا در نظر بگیرید که قرار است در یک جلسه اداری سخنرانی داشته باشد و نسبت به موضوعات مختلفی احساس نگرانی دارید خوب اولین اتفاقی که در شروع جلسه می افتد این است که بدن شما این احساس خطر را دریافت کرده و به آن به این صورت پاسخ می دهد: افزایش دمای بدن و گرگرفتگی ، تپش قلب ،تعریق و نفس نفس زدن . اما همه این واکنشها برای فرار از گله گرگها مناسب اجداد ما بود بر عکس در این شرایط شما نیاز دارید که ابدا دستگاه سمپاتیک فعال نباشد این کوچک ترین آسیبی است که اضطراب میتوان در زندگی ما ایجاد کند.(احمدی منش 1400)
چرا میگوییم اضطراب خطرناک است؟ به این خاطر که اضطراب می تواند حیات ما را تهدید کند: گفتیم فعالیت دستگاه سمپاتیک برای کوتاه مدت کم هزینه است اما بیایید ببینیم در بلند مدت چه آثاری بجای خواهد گذاشت .همینطور که بخشهای از بدن و سیستم داخلی و هورمونهای درونریز بشکل ویژه ای فعال میشوند طبیعتا این فعالیت به از کار افتادن بخش های دیگری از سیستم بدنی ما منجر میشود .بطور خلاصه بخشهایی به نفع بخشهایی دیگر برای مدتی از فعالیت خود کناره گیری می کنند! از مهمترین بخشهایی که قرار است فعالیتشان به نفع بخشهایی که در بالا ذکر شد ازکار بیفتد یا حداقل فعالیتش کم شود دستگاه گوارش و سیستم ایمنی بدن است.حال متوجه شدید که چرا می گوییم اضطراب طولانی مدت میتواند مادر تمام امراض باشد.فعالیت بیش از حد سیستم گردش خون به قلب فشار می آورد و کاهش فعالیت سیستم گوارش به آسیب بافتهای معده و روده می انجامد .بعنوان مثال شخصی که برای مدت 6 ماه به هر دلیلی در شرایط اضطراب به سر می برد آسیب های جدی برای این احشای خود خواهد داشت که مشکلات قلبی مشکلات روده ای و زخم معده شایع ترین آنها هستند.بعلاوه کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن آغازگر فعالیت تومورها و گسترش سرطان برای بیمارانیست که برای مدت بسیار طولانی به اضطراب خود اهمیتی نمیدهند . پس شاید خالی از لطف نباشد که بگوییم هر بیماری که در انسان شکل می گیرد میتواند به استرس مربوط باشد(احمدی منش .سیدمرتضی1400).
جهت مشاوره و درمان در خصوص اختلالات اضطرابی با شماره های روی سایت چترسبز تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را بنویسید